Grb Republike Srbije

Republika Srbija - Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Stanovanje i održavanje zgrada

Stanovanje  i održavanje zgrada

Aktuelno

31.05.2018.

DOBRIM UPRAVLjANjEM ZGRADOM DO KVALITETNOG STANOVANjA

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada je omogućio da stambene zajednice kroz efikasno organizovanje upravljanja zgradom unaprede kvalitet stanovanja u svojoj zajednici kako bi svi živeli u održavanim i bezbednim zgradama. Ovome je naročito doprinela profesionalizacija upravljanja za koju se opredeljuje sve više stambenih zajednica.

U Republici Srbiji je uvidom u Registar stambenih zajednica poslednjeg dana meseca maja registrovano ukupno 33.315 stambenih zajednica, od čega je 24.404 ili 73% stambenih zajednica za upravnika izabralo nekog od komšija, dok je 8.835 ili 27% stambenih zajednica poslove upravljanja poverilo profesionalnom upravniku.

12.02.2018.

MEĐUNARODNO INTERESOVANjE ZA SAJT WWW.STANOVANJE.GOV.RS

U svrhu bržeg i efikasnijeg pružanja informacija građanima i drugim zainteresovanim licima, u junu 2017. godine, na zahtev Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izrađen je i objavljen poseban sajt – www.stanovanje.gov.rs, na kome se redovno objavljuju sve potrebne informacije i materijali o primeni Zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

Ovaj sajt se prema aktuelnim podacima o broju poseta/pregleda nalazi na prvom mestu u googl pretrazi, što svedoči o njegovoj korisnoj i praktičnoj primeni i upotrebi, i to ne samo za korisnike iz Srbije, već i iz zemalja regiona i šire.

Prema podacima dobijenim od Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu ovaj sajt je u periodu od 7 meseci imao 307.376 poseta sa različitih IP adresa, od čega su 271.994 posete bile iz Srbije (što je oko 88% pregleda), a potom iz Sjedinjenih Američkih Država (sa 7844 pregleda, odnosno 2,5% poseta) i Crne Gore (sa 7570 pregleda, odnosno 2,4% poseta). Prosečan broj mesečnih pregleda ovog sajta bio je oko 44.000 i oko 1.680 poseta dnevno, od čega je u Srbiji bilo oko 39.000 poseta mesečno i oko 1.480 poseta dnevno.

1. Broj zahteva za konekcijama: 307.376

2. Broj zahteva za konekcijama po zemljama:

a) Srbija: 271.994
b) Sjedinjene Američke Države: 7.844
c) Crna Gora: 7.570
d) Velika Britanija: 1.686
e) Bosna i Hercegovina: 1.026

14.11.2017.

Srbiji pohvale međunarodnih eksperata za sprovođenje projekata u oblasti stanovanja i urbanog razvoja

Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) pohvalila je Srbiju za uspešnu realizaciju međunarodnog projekta u oblasti stanovanja i urbanog razvoja, a pozitivnim ocenama posebno su doprineli usvajanje novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada i uvođenje elektronskih građevinskih dozvola.

 Srbiji pohvale međunarodnih eksperata za sprovođenje projekata u oblasti stanovanja i urbanog razvoja

Razmatrajući na konferenciji u Ženevi finalni izveštaj o projektu „Unapređenje nacionalnih kapaciteta za održivo stanovanje i urbani razvoj za zemlјe u tranziciji“, koji se sprovodio u četiri zemlјe Evrope i srednje Azije, međunarodni eksperti UN proglasili su Srbiju za lidera u ovom projektu, sa odličnim rezultatima u jačanju nacionalnih kapaciteta za održivi razvoj stanovanja.

Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, istakla je da su dobri rezultati Srbije u oblasti građevinarstva i stanovanja, koji dobijaju i međunarodno priznanje, rezultat sistemskih reformi kojima su sveobuhvatno uređene sve oblasti, od oblasti stanovanja, preko prostornog planiranja, građevinskih dozvola, do ozakonjenja i upisa prava svojine.

„Posebno su važni sistem donošenja sveobuhvatnog propisa u oblasti stanovanja i održavanja zgrada, kojim je ujedno napravlјen i snažan iskorak u unapređenju lјudskih prava u ovoj oblasti, unošenjem najbolјih međunarodnih praksi i smernica u domaće zakonodavstvo, kao i sistem izdavanja e-dozvola, koji je Svetska banka uvrstila među deset najbolјih na svetu, i sprovođenje procesa ”, rekla je Atanackovićeva na 78. sednici Komiteta za stanovanje i upravlјanje zemlјištem, koja je održana u Ženevi.

 Srbiji pohvale međunarodnih eksperata za sprovođenje projekata u oblasti stanovanja i urbanog razvoja

Ona je naglasila da, kad se nova rešenja donose sistemski, planski i skladu s najbolјom praksom drugih zemalјa koje su prošle slične reforme, uvek će konačan rezultat biti i promena svesti javnosti. ”Primena novih rešenja pre ili kasnije pokaže zašto je bila neophodna i na koji način olakšava svakodnevni život svih nas, ali i razvoj privrede i ekonomije, a time i povećanje životnog standarda građana”, rekla je Atanackovićeva.

Projekat „Unapređenje nacionalnih kapaciteta za održivo stanovanje i urbani razvoj za zemlјe u tranziciji” sprovodi Ekonomska komisija UN za Evropu zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za naselјa (UN Habitat), a pored Srbije, u projektu učestvuju i Jermenija, Moldavija i Tadžikistan.

28.08.2017.

Uručene licence prvim profesionalnim upravnicima stambenih zgrada

 Uručene licence prvim profesionalnim upravnicima stambenih zgrada

Uvođenjem profesionalnih upravnika stambenih zgrada pomoći ćemo građanima da unaprede ambijent u kom žive i reše brige vezane za bezbednost svojih zgrada, izjavila je Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorane Mihajlović.

Ona je danas u Privrednoj komori Srbije uručila licence za rad prvim profesionalnim upravnicima stambenih zgrada, nazvavši ih ambasadorima kulture stanovanja.

„I pored velikog interesovanja za novi posao, vas 200 je uspelo da položi sve ispite i stekne licencu. Vi ste pioniri kvalitetnijeg i lepšeg stanovanja i čestitam vam na tome“, rekla je Atanackovićeva.

Atanackovićeva je istakla da je novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada građanima omogućeno da lakše dođu do posla i pobolјšaju svoj životni standard.

 Uručene licence prvim profesionalnim upravnicima stambenih zgrada

 „Ovo je prilika da se lјudi zaposle u privatnom sektoru ili osnuju svoju firmu, posebno u gradovima koji  dosad nisu imali razvijenu ovu delatnost. Očekujem ubuduće još vaših koleginica i kolega, jer su naše procene da je Srbiji potrebno više od 10.000 profesionalnih upravnika kako bi svaka zgrada mogla da po svom izboru dobije takvu uslugu. Ovaj posao ne poznaje starosne razlike. Najmlađi upravnik ima 19, a najstariji 71 godinu“, zaklјučila je Atanackovićeva.

 Obuku za profesionalne upravnike do sada je prošlo 500 kandidata, a njih 229 se prijavilo za polaganje u prvom ispitnom roku.

Oblasti iz kojih se obučavaju i polažu ispiti su: pravni okvir u vezi sa korišćenjem, upravlјanjem i održavanjem zgrade, administrativni i finansijski aspekti upravlјanja zgradama, karakteristike zgrade, održavanje zgrade i bezbedonosne procedure, kao i veštine komunikacije.

25.08.2017.

Svečana dodela licenci za profesionalne upravnike

Dana 28. avgusta 2017. godine u 11 časova u prostorijama Privredne komore Srbije, u Beogradu, održaće se svečana dodela licenci za lica koja su položila ispit za profesionalnog upravnika, koji predstavlјaju prve „ambasadore kulture stanovanja“. Licence će uručiti potpredsednica i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Prof. Dr. Zorana Mihajlović i Nemanja Žugić, potpredsednik Privredne komore Srbije.

08.08.2017.

Srbija dobila prvih 200 profesionalnih upravnika stambenih zgrada

Srbija je danas dobila prvih 200 profesionalnih upravnika stambenih zgrada, koji su prošli obuku i položili sve ispite potrebne za sticanje licence kako bi se bavili ovom delatnošću. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrenuće inicijativu kod Fonda za razvoj i Nacionalne službe za zapošlјavanje o posebnim kreditnim linijama i programima prekvalifikacije za nezaposlene koji žele da se bave ovim poslom i otvore svoje firme.

Prvih nešto više od 200 profesionalnih upravnika koji su danas imali poslednji ispit, prošli su obuku u vezi sa pravnim okvirom, finansijama, ali i konstruktivnim elementima zgrada, protivpožarnom zaštitom, procedurama i ponašanjem u vanrednim situacijama, čime su potpuno osposoblјeni za bavlјenje poslom koji je predviđen Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

“Kultura stanovanja u zgradama nije samo da se očisti hodnik, već mnogo više od toga, i možemo biti ponosni što će profesionalni upravnici moći građanima na terenu da sve to ponude”, kaže Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona dodaje da među prvih dvestotinak profesionalnih upravnika ima muškaraca i žena, lјudi različite starosne dobi, obrazovanja i iskustva, kao i stranaca koji žive u Srbiji.

“Ranije je već jedan Holanđanin upisan kao upravnik zgrade u Beogradu u kojoj živi kao stanar, a sada smo među polaznicima na kursu za profesionalne upravnike imali jednog Kanađanina”, kaže Atanackovićeva, i dodaje da je do sada obuku prošlo ukupno oko 500 lјudi, uklјučujući i oko 200 koji će dobiti licencu.

“Procenjuje se da je u celoj Srbiji potrebno najmanje 15.000 profesionalnih upravnika, kako bi građani kao stanari imali mogućnost izbora. To je prilika da se lјudi zaposle u privatnom sektoru, da osnuju svoju firmu, posebno u gradovima koji dosad nisu imali razvijenu ovu delatnost, kakav je najveći broj gradova izuzev Novog Sada i Beograda”, kaže Atanackovićeva. 

Ona napominje da se može očekivati da će za započinjanje posla većini biti potrebna određena pomoć, u smislu startap kredita pod povolјnim uslovima.

“Ministarstvo će o ovoj inicijativi razgovati sa Fondom za razvoj, da se možda napravi posebna kreditna linija za ovakve firme, kao i sa Nacionalnom službom za zapošlјavanje, da se uvede program prekvalifikacije za nezaposlene sa njihove evidencije koji žele da se okušaju u ovom poslu”, objašnjava Atanackovićeva.

08.08.2017.

Lista pravnih lica koja su dobila saglasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na predloženi program obuke za profesionalne upravnike

Preuzmite dokumenta:

  • Lista pravnih lica koja su dobila saglasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na predloženi program obuke za profesionalne upravnike

20.07.2017.

Polaganje ispita za sticanje licence za profesionalnog upravnika

Na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o stanovanju i održavanju zgrada („Službeni glasnik RS“, broj 104/16), člana 48. Stav 1. Tačka 3. Podtačka 1. Statuta Privredne komore Srbije („Službeni glasnik RS“, broj 39/16) i Odluke o organizovanju polaganja ispita, izdavanja i oduzimanja licence za profesionalnog upravnika i vođenje registra profesionalnih upravnika („Službeni glasnik RS“, broj 64/17), Privredna komora Srbije organizuje polaganje ispita za sticanje licence za profesionalnog upravnika – ispitni rok I/2017 počinje 24. jula 2017. godine polaganjem pisanog dela ispita.

Prijave se podnose elektronskim putem ili poštom na adresu: PRIVREDNA KOMORA SRBIJE, Komisija za sprovođenje ispita za sticanje licence profesionalnog upravnika, Resavska 13-15, 11000 Beograd.

Informacije za ispit: http://www.pks.rs/ONama.aspx?id=383&p=0&

Prijava za ispit: http://www.pks.rs/ONama.aspx?id=383&p=0&

10.07.2017.

Registratori Registra stambenih zajednica

 Registratori Registra stambenih zajednica

U saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština 5. jula 2017. godine u Beogradu organizovana je dodatna obuka za opštine čiji Registratori Registra stambenih zajednica nisu prisustvovali na regionalnim prezentacijama Zakona i obuke za vođenje Registra koje su bile oragnizovane u periodu od 17. do 31. maja ove godine. Takođe, uz te opštine su pozvane i gradske opštine grada Beograda koje su imale problem sa registracijom stambenih zajednica. U oviru prezentacije i dodatne obuke pripremlјena je panel diskusija gde su pozvane tri opštine, dve Beogradske gradske opštine, opština Zvezdara i Novi Beograd, i gradska opština Medijana iz Niša, da sa ostalim učesnicima obuke razmene iskustva u vođenju Registra za protekle tri nedelјe kako je počeo rad registra 12 juna 2017. godine.


  PREZENTACIJA ZAKONA O STANOVANјU I ODRŽAVANјU ZGRADA

28.05.2017.

Atanackovićeva: Za obuke za profesionalne upravnike do sada 715 prijavlјenih

Srbija će, prema trenutno aktuelnim podacima, uskoro dobiti 715 profesionalnih upravnika zgrada jer se toliko zainteresovanih građana iz cele zemlјe prijavilo za prvi krug obuke.

 Atanackovićeva: Za obuke za profesionalne upravnike do sada 715 prijavlјenih

Pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković kaže da su to podaci Privredne komore Srbije, koja i sprovodi obuku.

Za prvi krug obuke prijavilo se 715 građana, najviše u Beogradu, gde ima 240 polaznika, i još njih 415 u ostalim gradovima.

“Ovi podaci nisu konačni jer i dalјe traje prijava zainteresovanih. U narednom periodu očekujemo porast broja polaznika, posebno u većim gradovima i u ostalim jedinicama lokalne samouprave koje još nisu organizovale obuke”, rekla je Atanackovićeva.

Prema prvim podacima PKS, u Nišu se za obuku za profesionalne upravnike prijavilo 110 kandidata, u Kragujevcu 70, u Novom Sadu 60, a u Kruševcu njih 50.

U Zrenjaninu i Somboru ima po 35 prijavlјenih za ovu obuku, u Kralјevu 30, Leskovcu 25, a u Požarevcu, Pančevu i Subotici po 20 prijavlјenih.

Primera radi, od 240 prijavlјenih u Beogradu, prva i druga grupa polaznika, njih 114, imaju obuku od 25. maja. Od toga, njih 28 su fizička lica, a ostalo su oni koji već rade u firmama koje se bave upravlјanjem i održavanjem. Treća grupa od 64 polaznika imaće obuku od 29. maja, a četvrta sa 62 polaznika od 15 juna.

25.05.2017.

Atanackovićeva: Šest meseci pre zakonskog roka imaćemo prve licencirane profesionalne upravnike

Pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković izjavila je danas na prvom času organizovanom u Privrednoj komori Srbije za obuku budućih profesionalnih upravnika, da je resorno ministarstvo u saradnji sa PKS stvorilo uslove da se šest meseci pre isteka zakonskog roka otpočne sa obukama profesionalnih upravnika stambenih zgrada u Srbiji, a prve licence upravnici će dobiti u junu.

 Atanackovićeva: Šest meseci pre zakonskog roka imaćemo prve licencirane profesionalne upravnike

Atanackovićeva je naglasila da sistem obuka i sticanja licenci predstavlјa šansu za zaposlenje za veliki broj građana, ali i mogućnost i priliku za sve građane Srbije da imaju organizovani sistem upravlјanja i unapređenja kvaliteta života u stambenim zgradama.

“Očekujemo od vas, kao budućih profesionalnih upravnika, da pre svega budete ambasadori kulture stanovanja i razvijanja sloge i zajedništva među stanarima stambene zgrade koja vas angažuje”, rekla je Atanackovićeva u obraćanju polaznicima.

Polaznici će kroz obuku morati da steknu određena pravna znanja o zgradi, da se upoznaju sa Zakonom o stanovanju, nauče karakteristike zgrada, administrativne i finansijske aspekte upravlјanja, ali i da usavrše veštinu komunikacije.

Pored stvaranja uslova za angažovanje profesionalnih upravnika, ministarstvo je u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom radilo na pripremi uspostavlјanja sistema registracije stambenih zajednica kroz modernu elektronsku aplikaciju i bazu podataka koja će po prvi put uvesti jednošalterski sistem registracije i jednoobrazno postupanje u svim gradovima i opštinama u Srbiji.

„Važno nam je da svaki građanin Republike Srbije ima jednake mogućnosti i u sistemu upravlјanja i održavanja stambenog fonda, da se svi poslovi oko toga obavlјaju što jednostavnije, a sa većim kvalitetom i efektom i da svi zajedno nađemo način da čuvajući vrednost stanova obezbedimo i kvalitet života u bezbednim zgradama“, naglasila je ona.

Ovo su prve obuke u Beogradu za delatnost profesionalnih upravnika, a do kraja maja se očekuje da obuke počnu i u drugim gradovima Srbije. Prva grupa broji oko 120 polaznika, sledeća grupa u Beogradu će imati još toliko, dok su u ostalim gradovima još uvek u toku prijave zainteresovanih lica za prvi krug obuka. Obuke će se od danas pa nadalјe kontinuirano organizovati u zavisnosti od broja prijavlјenih lica.

„Ono što svakako možemo u budućnosti očekivati je razvoj ove profesije, kao i da će povećanje konkurencije povećati kvalitet usluge i pružiti mogućnost građanima da na efikasan način i u visokom standardu upravlјaju svojom imovinom, štite je od propadanja i unapređuju stambeni fond Republike Srbije koji je većim delom u privatnom vlasništvu“ napominje Atanackovićeva.

Vrh strane